Project number : 262491
Created by: Mialinn Arvidsson Lindvall, 2019-01-31
Last revised by: Mialinn Arvidsson Lindvall, 2019-04-05
Project created in: FoU Region Örebro län

- 2019-09-01
- Rekrytering/datainsamling pågår
Titel och sammanfattning
Populärvetenskaplig sammanfattning
Stroke är de äldres sjukdom. Fyra femtedelar av de som får stroke är över 60 år. Medelåldern för förstagångsinsjuknande i Sverige är 74 år för män, och 78 år för kvinnor. Det är cirka 25.000 personer i Sverige som insjuknar i stroke varje år. Visserligen har strokeincidensen minskat, men strokeprevalensen har troligen ökat, på grund av lindrigare strokesvårighet och ökad livslängd. Stroke är den somatiska sjukdom som orsakar flest vårddagar på sjukhus i Sverige. Den totala kostnaden för stroke har uppskattats till 18.3 miljarder kronor per år.
Kumla kommun ger genom sin blandade befolkning, storlek, och läge i landet en god möjlighet till en tvärsnittsstudie med syfte att utvärdera vården efter stroke. Inom den öppna vården är det flera huvudmän som har ansvar för rehabilitering och behandling av personer med stroke. Projektet har en tvärvetenskaplig ansats då man inom strokevården funnit att teamarbete ger de bästa förutsättningarna för god vård.
Syftet med projektet är att kartlägga och analysera strokeöverlevares medicinska, funktionsmässiga och sociala situation, med inriktning på att identifiera åtgärdbara brister. Målet är att förbättra omhändertagandet efter stroke efter att den initiala sjukhusvistelsen är avslutad. Samtliga strokeöverlevare inom kommunen tillfrågas om att delta i en studie som pågår under hösten 2019. De undersöks bl.a. med avseende på motorisk funktion och balans, social situation och livskvalitet.
Projektspecifik information
Ämnesord


(Only selected options are displayed. Click here to display all options)
Studietyp
Prövning av behandlingFas
IRandomiserad studie
NejDiagnoskod för huvuddiagnos
I60-I69 Sjukdomar i hjärnans kärlMulticenterstudie
NejEtikprövningsmyndighetens diarienummer
EPM 2019-02359Inklusionsstatus
Planerat antal | Antal tillfrågade | Screen-failure | Antal randominserade | |
---|---|---|---|---|
n= | För att identifiera personer med stroke bosatta i Kumla kommun används utdrag från flera källor. Målet är att inkludera alla prevalenta strokefall i Kumla kommun. 1) Data från Riksstroke avseende åren 1994-2019. Region Örebro läns IT-avdelning bearbetar dessa data med avseende på kommuntillhörighet och överlevnad. 2) Kumla vårdcentrals diagnosregister. 3) Kännedom om vilka personer med stroke som är beviljats insatser av hemsjukvården i Kumla kommun. Uppskattningsvis torde antalet strokedrabbade i Kumla kommun vara cirka 200 personer. |
Vetenskaplig sammanfattning
Stroke är de äldres sjukdom. Fyra femtedelar av de som får stroke är över 60 år. Medelåldern för förstagångsinsjuknande i Sverige är 74 år för män, och 78 år för kvinnor. Det är cirka 25.000 personer i Sverige som insjuknar i stroke varje år. Stroke är den vanligaste orsaken till neurologiskt orsakad funktionsnedsättning hos vuxna. Visserligen har strokeincidensen minskat, men strokeprevalensen har troligen ökat, på grund av lindrigare strokesvårighet och ökad livslängd. Stroke är den somatiska sjukdom som orsakar flest vårddagar på sjukhus i Sverige. Den totala kostnaden för stroke har uppskattats till 18.3 miljarder kronor per år.
Kumla kommun ger genom sin blandade befolkning, storlek, och läge i landet en god möjlighet till en tvärsnittsstudie med syfte att utvärdera vården efter stroke. Inom den öppna vården är det flera huvudmän som har ansvar för rehabilitering och behandling av personer med stroke. Projektet har en tvärvetenskaplig ansats då man inom strokevården funnit att teamarbete ger de bästa förutsättningarna för god vård.
I forskningsprojektet undersöks flera aktörers insatser i strokevården, såsom Kumla kommun, Primärvården och andra enheter inom Region Örebro län. För att undersöka konsekvenserna efter stroke och få en helhetsbild av problematiken har variabler valts utifrån ett bio-psyko-socialt perspektiv.
Syftet med projektet är att kartlägga och analysera strokeöverlevares medicinska, funktionsmässiga och sociala situation, med inriktning på att identifiera åtgärdbara brister. Målet är att förbättra omhändertagandet efter stroke efter att den initiala sjukhusvistelsen är avslutad. Samtliga strokeöverlevare inom kommunen tillfrågas om att delta i en studie som pågår under hösten 2019. De undersöks bl.a. med avseende på motorisk funktion och balans, social situation och livskvalitet. Ett antal personer tillfrågas om att delta i en kvalitativ intervju med inriktning på funktionshinder och livskvalitet efter stroke.
Involverade parter
Arbetsplats
Added workplaces
- Regioner - Region Örebro Län - Hälso- och sjukvård - Närsjukvårdsområde söder - Kumla vårdcentral
- Regioner - Region Örebro Län - Hälso- och sjukvård - Forskning och utbildning - Universitetssjukvårdens forskningscentrum
Medarbetare i projektet
- Peter Appelros
Överläkare, Neuro- och rehabmedicinska kliniken, Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Brickebackens vårdcentral
Roll i projektet
Medarbetare
- Marie Matérne
Medicine doktor/ Verksamhetsutvecklare, Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Område habilitering och hjälpmedel, Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Område habilitering och hjälpmedel
Roll i projektet
Medarbetare